Nutritionist Interview questions – Part 1

Nutritionist Interview questions :

Nutritionist interview questions are provided here. The person who has educational background of Masters in Food, and Nutrition, they called as Nutritionist. He/she can guide people on healthy food and nutrition to gain their optimum health status, healthy goals such as muscular gain, weight loose and maintenance. They can work in wellness centres, slim clinics, gyms and fitness centres, and now a day many corporate companies are hiring nutritionist on the concern of health status of their employees. The following interview questioned are framed for those who want build their career in these fields and to crack job.

Nutritionist interview questions are as follows

1. What are the fruits and vegetables liberal in weight reduction diet?

Ans. Fruits and vegetables are generally low in calories, high in fibre and rich in antioxidant, which helps to lose weight.

Fruits- Oranges, grapes, berries, Grape fruits, peaches, plum, cherries, apricot, kiwi fruit, melon

Vegetables- spinach, asparagus, leafy vegetables, broccoli, cabbage, mushroom, fresh beans, capsicum, pumpkin, carrot, cucumber and many others

2. Difference between BMR, BMI?

Ans.  Basal Metabolic Rate (BMR) measures the number of calories body burns at rest state; whereas Body Mass Index (BMI) measures body size and give an idea about whether an individual has the correct weight for height.

Harris-Benedict equation:

For man : 66.5 + ( 13.75 × weight in kg ) + ( 5.003 × height in cm ) – ( 6.755 × age in years)

For woman:  BMR = 655.1 + ( 9.563 × weight in kg ) + ( 1.850 × height in cm ) – ( 4.676 × age in years )

Body Mass Index (BMI) = Weight (kg)/ Height (m2)

Body Mass IndexWeight status
Below 18.5Underweight
18.5-24.9Normal
25.0-29.9Overweight
30.0 and aboveObese
BMI Index chart

3. Protein requirement in Weight reduction diet?

Ans. Proteins are essential for body, 10-30% of daily calories should come from proteins. Weight loss diet must include more than one number of protein sources pulses, legumes, lentils, fat free dairy products, eggs, white meat and sea foods.

4. What is 1200 calorie diet?

Ans. Overweight or obese person need to lose weight, it improves general health and lower the risk of diabetes, heart disease, joint disease, hypertension, cancer and many other diseases.

1,200 calories diet referred as low calorie diet, its a familiar weight lose diet. This diet provide calorie which required for the basic body function, rest of the calories body get from the stored body fat.

5. How many meals present in Diabetic diet?

Ans. A average diabetic diet consist four to six smaller meals in a day, it keeps free from hungry, maintain blood sugars.

6. Foods to excluded in hypothyroidism?

Ans. Goitrogens are compounds that may interfere with the normal function of the thyroid gland. The foods contain goitrogens are cabbage, broccoli, cauliflower, kale, spinach, tofu, tempeh, sweet potatoes, peaches, strawberries, peanuts, etc.

Related: Free anatomy physiology books

7. Blood cholesterol values?

Ans. 

200 mg/dL or less is normal.

201 to 240 mg/dL is borderline risk of heart diseases.

More than 240 mg/dL is high risk of heart diseases.

8. Thyroid functional test and its values?

Ans. Thyroid function tests measures thyroid gland function

Serum Triiodothyronine (T3): 80-180 ng/dl

Serum thyroxine (T4): 4.6-12 ug/dl

Thyroid stimulating hormone (TSH): 0.4 – 5.5 mU/mL

9. What is Lactose intolerance?

Ans. Lactose intolerance is a digestive disorder caused by the inability to digest lactose due to insufficient production of lactase from guts, results bloating, gas formation, diarrhoea, abdominal cramps, nausea, vomiting, and constipation.

10. Foods to avoid in diabetes?

Ans. Foods rich in simple sugars such as glucose should avoided such as sweets, sugar, honey, maple syrup, sweetened beverages, dry fruits, ice creams, white bread, pasta and starched rice.

11. Antioxidant rich foods?

Ans. Antioxidants foods eliminates free radicals from body, may reduce the risk of heart disease, cancers and many other diseases. Most of plant foods are rich source in antioxidants mango, citrous fruit, apple, berries, kiwi fruit, water melon; carrot, spinach, parsley, capsicum, spinach, sweet potato, broccoli and mustard, ginger, garlic, thyme, and cinnamon, wholegrains, brans, green tea, and many others.

12. What is saturated fat and unsaturated fat?

Ans. Saturated fat had bad effect on the body compared to unsaturated fat. Saturated fat foods are animal foods like meat, cheese, butter, ghee, fried foods, it increases LDL level and risk of heart diseases.

Unsaturated fat foods are present in vegetable oils such as sunflower oil, safflower oil, corn oil, rice bran oil, soybean oils, olive oil, avocado, almond, cashew, sesame, sunflower seeds, pumpkin seeds and it reduces the risk of heart diseases.

Remaining nutritionist interview questions are provided in next part of this post.

Author: Dr.Mubeena, Nutritionist.

B pharmacy interview exam for freshers Part 2

B Pharmacy interview exam:

Here we have given a model B Pharmacy interview exam paper for candidates who are looking for a b pharmacy fresher’s jobs in the pharmaceutical production plant and R&D. This exam contains only multiple choice questions or descriptive type questions or combinations of both. Model multiple choice questions are given here. Click here to view the part 1 questions

B Pharmacy interview questions

Answers all the (Each correct answer carry one mark)

1. Identify the falling height during the Tablet Friability testing?

a. 6 inches

b. 5 inches

c. 8 inches

d. 4 inches

2. Capsule sizes are given below. Which one is the bigger size form below given options?

a. 00

b. 0

c. 3

d. 000

3. Acceptable mean weight loss for the three tablets during the Friability testing is

a. 1%

b. 5%

c. 3%

d. 2%

4. Unequal distribution of a tablet color is known as

a. Double impression    b. Filming                 c .Mottling                   d.Capping

5. Which of the following quality control test is not conducted for parenterals?

a. Content uniformity test                 b. Leaker test           c.Clarity test          d.Dissolution test

6. Which of the following are used to test the tablet hardness?

a. Monsanto hardness tester

b. Strong cob tester

c. Pfizer tester

d. All of the above

7. What is measuring unit of tablet hardness?

a. Kg/cm2

b. Kg/cm3

c. %

d. Kg

8. Which of the following drug is a alpha + beta blocker?

a. Sotolol

b. Atenolol

c. Labetalol

d. Metoprolol

9. How much percentage of moisture present in empty capsule?

a. 33%

b. 10-15%

c. 50-70%

d. 80%

10. Pyrogen test is conducted for parenteral formulations. What is the minimum volume used for this test.

a. 5ml

b. 10ml

c.15 ml

d. 20 ml

11. Which of the following drug is used to treat malaria?

a.Terbinafine

b.Mefloquine

c. Nystatin

d. Famcilcovir

12. Which of the following class of drugs are not used to treat diabetes mellitus?

a. Sulfonylureas

b. GLP 1 agonists

c. DPP 4 inhibitors

d.Carbonic anhydrase inhibitors

13. Capsule sizes are given below. Which one is the smaller size form below given options?

a) 00

b) 0

c) 3

d) 000

14. What UltraViolet(UV) range?

a. 380 -750nm

b. 400 – 700nm

c. 190 – 380 nm

d. None of the above

15.  Which of the following dye solution is used for performing leaker test?

a.1% methylene blue

b. 5% methylene blue

c.10% methylene blue

d. 20% methylene blue

16. Aerosols storage condition is

a. Below 120 0F

b. Below 160 0F

c. Below 105 0F

d. Below 95 0F

17. Which of the following drug is a potassium sparing diuretic?

a. Furosemide

b. Indapamide

c.Acetazolamide

d. Amiloride

18. Pick out the standard number of rotations used for friability test?

a. 50

b. 200

c. 500

d. 100

19. What is the pH of blood”?

a. 25 – 7.35

b. 35 – 7.45

c. 15 – 7.25

d. 45 – 7.55

20. Acetyl salycylic acid is known as

a. Paracetemol

b. Aspirin

c. Ibuprofen

d. Ketamine

Answers:

1.a                     2.d                     3.a                    4.c                     5.d                 6.d                 7.a               8.c                  9.c                  10.c               11.b                 12.d                   13.c                  14.a                   15.a               16.a               17.d             18.d                19.b                 20.b

For more questions and information related to Pharma jobs, please follow our website regularly. Share this post.