How much percentage of marks you need to maintain in B pharmacy?

Required marks Percentage in B pharmacy

Your performance measured in the marks by testing your knowledge in form of several lab, theory internal and external examinations. You are in the B pharmacy course, it means you just completed 10th and intermediate previously. At that time, everyone is forcing you to get very good marks to improve and fulfil your future goals. It may correct in that time to get good marks because in intermediate you have marks Weight age for EAMCET(Engineeting and Agriculture Common Entrance Test) examination.
The same mentality and character will be is carry forwarded to this course also. Here we don’t have a marks weightage for GPAT examination, in this case what is required percentage of marks need to maintain? Here I will discuss you with reasons. Definitely everyone will try to get good marks, this nature is more common in above average and topper students. Toppers in the intermediate are also present in B pharmacy now because they didn’t get the seat in MBBS, BDS or Agricultural BSc in government universities/colleges (Truth to be told).

      Marks percentage

General classification for percentage of marks division defined as Distinction (75% above), First class (60 to 75%), second class (50 to 60%) and Third class (35 to 50%). Opportunities wise, there is no much difference between a 90% marks student and 75% marks student. Eligibility for all of the opportunities for a b pharmacy student does not require distinction marks profile that is above 75%. Generally the eligibility criteria will be like this, for open category students it will be minimum 60% (first class), and for other categories there may an exemption, it may be given 55% in most of the cases.
Maintaining the minimum first class percentage in b pharmacy is mandatory and is suggestible for every student, irrespective of the category and reservation. Getting the distinction percentage is more than enough for any student. No need to maintain above 80% of marks like as you did in your previous studies (10th , intermediate). It won’t give you much benefit in anyway.

  The best strategy to be followed in the B pharmacy is as follows

B pharmacy percentage calculated finally by adding all the marks in all semesters of 4 years. No matter in which semester you got more or less marks. They will consider your  percentage as a whole.  So try to concentrate on getting more marks up to the time of third year first semester. This time on wards start preparing the GPAT(Coaching will helps you a lot), you can also cover a few common subjects which is also present in your next semester academic syllabus. Concentrate on GPAT exam, which will be useful in your future a lot.

       Related: Production jobs interview questions

 Getting more marks involves several factors. for eg if your college supports you in the internal examinations (by giving more marks), definitely your marks percentage automatically high after final examinations. In one university, getting of 85% marks is easier than the getting of 70% marks in another university. This is true and it involves several factors, the strategy of gaining marks is varies from university to university.

For your information, here I have included some notifications, it will give you a better idea.

They have clearly mentioned B pharmacy with 70%
Here they did not mentioned any percentage requirement.
model recruitment post
Here also they did not mentioned anything except qualification
model recruitment post
Finally look at this
If you like this article, Please share and comment below
Thank you.

 

QC Pharma Interview Questions For Freshers

QC pharma interview questions:

QC pharma jobs offered for b pharmacy freshers in pharmaceutical industry. Usually, first you should qualify an interview exam for attending the interview. It is depend upon the which pharmaceutical company you are trying for.

Here we have given most commonly asked basic questions in the qc pharma interview for freshers. There is no specific pattern/rule for asking the interview questions. Its purely an interviewer choice. But still we try to give qc pharma interview information which they are asking mostly based on some experienced interviewees suggestions.

We are not discussing any HR related questions except qc pharma technical questions.

Related: B pharmacy interview exam questions for freshers

Quality control interview Questions:

Q1. What is room temperature?

Ans) 25 degree centigrade

Q2.  What is the Ultraviolet(UV) and visible spectroscopy range?

Ans) UV spectroscopy range 200-400 nm, Visible spectroscopy range 400 nm to 800nm.

Q3) What is the use of UV Spectroscopy?

Ans) Spectroscopy used for detecting the functional groups, impurities. Qualitative and quantitative analysis can be done.

Q4) What is the difference between qualitative and quantitative analysis?

Ans) Qualitative analysis involves identification of the compound or chemical based on their chemical(absorption, emission )or physical properties(e.g Melting point, boiling point).

Quantitative analysis involves estimation or determination of concentration or amount of the chemical compounds or components.

Q5) Explain the principle of Ultraviolet spectroscopy?

Ans) UV spectroscopy uses light in the UV part of electromagnetic spectrum. UV absorption spectra arises in which molecule or atoms outer electrons absorb energy, undergoes transition from lower energy level to higher energy level. For each molecule, absorbance at wavelength is specific.

Q6) Explain about Beer Lamberts law?

Ans) It states that the intensity of monochromatic light absorbed by a substance dissolved in a fully transmitting solvent is directly proportional to the substance concentration and the path length of the light through the solution.

Q7)  Explain the Infrared spectroscopy principle?

Ans) When a molecule absorbs the Infrared radiation, it vibrates and gives rise to packed Infrared(IR) absorption spectrum. This IR spectrum is specific for every different molecule absorbing the IR radiation, useful for its  identification.

Q8) What is the body temperature?

Ans) 37 oCelsius or 98.6 oF

Q9) Define pH? What is the pH of blood?

Ans) pH -Negative logarithm of hydrogen ion concentration. Blood pH-7.35 to 7.45.

Q10) Expand LCMS, HPLC,UPLC, TLC and GC?

Ans) LCMS- Liquid Chromatography

HPLC- High Performance Liquid Chromatography,

UPLC- Ultra High Performance Liquid Chomatography,

TLC- Thin Layer Chomatography,

GC- Gas Chromatography.

qc pharma interview questions for freshers

Q11) What is the HPLC principle?

Ans) It is a technique used for separating the mixture of components into individual components based on adsorption, partition, ion exchange and size exclusion principles. Stationary phase and mobile phase used in it.  HPLC used for identification, quantification and purification of components form a mixture.

Q12) Explain HPLC instrumentation?

Ans) It involves solvent system, pump, Sample injector, HPLC columns, Detectors and Recorder. Firstly, solvent(mobile phase) is degassed for eliminating the bubbles. It is passed through the pump with a uniform pressure. The liquid sample is injected into the mobile phase flow stream. It passes through the stationary phase identified by the detectors and recorded.

Q13) In reverse phase HPLC, which type of stationary phase is used and give example?

Ans) Non polar stationary phase used

Ex: Silica gel C-18

Q14) What are the detectors used in HPLC?

Ans) UV detector, IR detector, Fluorescence detector, Mass spectroscopy, LC MS etc.

Q15) How to calculate Retention factor in paper chromatography?

Ans) Rf = Distance travelled by solute/ Distance travelled by solvent.

Q16) Define molarity?

Ans) Number of moles of solute per litre solution. Denoted with “M”

Q17) Define Molality?

Ans) Number of moles of solute per kilogram solvent. Denoted with “m”

Q18) Define Normality?

Ans) Number of Number of moles equivalent per litre solution.

Q19) Molecular weight of oxygen?

Ans) 16

Q20)  Difference between humidity and relative humidity?

Ans) Humidity – Measure of amount of water vapour present in the atmosphere.

Relative humidity- Water vapour amount exists in air expressed as a percentage of the amount needed for saturation at the same temperature.

I have prepared a few more important questions and answers for you. You can also visit additional qc interview questions here.

Follow this website for more qc pharma interview questions. If you have any queries comment below.