Medical representative interview questions – Part 2

This post was most recently updated on

Medical Representative interview questions:

This post is continuation of the MR interview questions part 1. Two types of question asked in mr interview. This post covers basic medical organ systems knowledge required for mr. For getting a better idea for freshers, you should read the both posts before attending an interview.

11) What is the difference between bacteriostatic and bactericidal agent?

Ans) Bacteriostatic agent means it wont allow or prevent the grow of new bacteria, it wont have any effect on already developed bacteria.

Bactericidal agent kills the bacteria.

Related: Clinical trial phases- Overview
medical representative interview

12) What are the organ systems present in our body?

Ans) Circulatory system

Respiratory system

Excretory system

Nervous system

Digestive system

Skeletal system

Muscular system

Reproductive system

13) Explain about circulatory system?

Ans) This is also known as vascular or cardiovascular system. It contains heart, lungs , arteries, veins . This system responsible for providing the oxygen and nutrients to each and every part of the body.

14) Explain about respiratory system?

Ans) It consists of nose, nasal cavity, mouth, Pharynx, larynx, Trachea, Bronchi, bronchioles and lungs. It diffuses oxygen into the blood coming from heart (pulmonary artery) and also removes carbon diaoxide (CO2) from the blood steam.

15) What do you know about excretory system?

Ans) This system eliminates the waste produced in the body. Main organs involved in this system are kidneys, liver, lungs and sweat glands etc.

16) Explain about nervous system?

Ans) This system is responsible for passing the signals (information) between different parts of the body. It consists of brain, spinal cord and complex network of nerves. Nervous system is divided into central and peripheral nervous system.

17) Digestive system:

Ans) This is responsible for digesting the food we take. Gastrointestinal tract contains mouth, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine and anus.

18) Skeletal system:

Ans) Main functions of skeletal muscle system is to support, movement and protection of the body. Adult human skeletal system contains 206 bones.

19) Muscular system:

Ans) Muscles are attached to bones, responsible for movement of the body. 3 types of muscle tissues are available i.e skeletal muscle, smooth muscle and cardiac muscle.

20) What is the normal blood pressure and normal fasting sugar level?

Ans) Normal blood pressure is 120/80mmHg.

120 indicates Systolic pressue and 80 diastolic pressure.

Normal fasting sugar level for adult is 70-99 mg/dL.

FYI

Normal heart beats per minute for adults= 60 to 100,

Normal breathing rate per minute for adults= 12 to 20.

Medical representative training courses:

Few training institutes are offering medical representative training courses. Here we mentioned a few institutes. Have a look.

1) Indian Institute of Medical Representative(IIMR) Pvt Ltd.

Institute located in Delhi. It is offering three medical representative courses named a) Certificate in Pharma Management(3 months course) b) Diploma in Pharma management (6 Months course) c) Advance diploma/Post Graduate Programme in Pharma Management(12 months course) . For more details visit IIMR institute website.

2) Correograph Institute:

It is a Kolkata based institute offering 2 months medial representative training course. It also campuses in Asansol(West bangal), Durgapur (West Bengal), Patna (Bihar). For more information you can visit Correograph institute website.

3) Institute of Pharmaceutical &Healthcare Management and research(IPHMR)

It is also offering medical representative training course. Institute is located in Kolkata. For more information visit the IPHMR institute website here.

Please share your opinions below.

Leave a Reply

Your email address will not be published.