Medical representatives interview questions- Part 1

Medical representative

Medical Reresentative plays a key role for increasing the sales of a pharmaceutical or health care company. They are the contact persons between the company and the doctors.

MR jobs offered for life science graduates and to MBA people. B pharmacy, Msc graduates are usually taken for this job(Some companies even take Bsc people also). MBA graduates are also preferred well for this job even though if they don’t have proper medical terms knowledge. Because they well versed with marketing skills.

Marketing people would have a very bright future if a person fits well into this field. Apart from fixed salary structure, they have incentives depend upon their targets completion.  Marketing field totally different from other pharma fields, you need other skills apart from medical subject knowledge. You need to have communication skills, convincing skills, patience, good marketing relationship with the doctors and stress management due to target achieving etc.

medical representative interview

Here we given the question and answers related to medical subject knowledge and commonly asked questions in the interview of a  medical representative job. It is suggestible to have knowledge on these questions before attending an MR interview are as follows.

1) Introduce yourself/Tell me about yourself?

Ans) This is the quite common question in every interview.

First thank them for this giving this opportunity to introduce your self. Then explain about your educational background, family background and strengths etc. you don’t have experience but still you can say anything in your college life which will give advantage to this job.

For e.g: While saying about your strengths you can say “I have organising skills , I played major roles in conducting the college seminars/ workshops/ college programs in academic years.” instead of saying I will work hard like that. If you are saying like this you are stating a sentence with a proof/evidence.

2)What is the medical representative role?

Ans) The role of MR is to promote and selling the pharma company’s products. It may be a medicine(tablet, capsule etc) or medical device. He/She is the key person to build a strong professional relationship with the customers. Customers include doctors/pharmacists/retailers etc. He/She is the responsible person for increasing the drug brand awareness in the market as well as act a mediator between the company and customer.

3)Do you know any of our company product.?

Before attending the interview visit their company website first. It gives you an idea about company products along with which disease drugs they are selling/interested in.

4)Why you interested to join in our company?

The answer should be convincing to them, FYI it can be like this.

you are providing a job (Job profile) which is best suits for my educational qualification, knowledge and skills. As a fresher, definitely I can enhance my knowledge and skills by working with this company. I will perform my best for increasing the company sales, if you hire me. Added to this I want to join in a reputed pharma company like yours.

5)For this job vacancy, you are overqualified. What do you say?  

Ans) If you say, I am overqualified for this position, I will take it as a compliment with pleasure. I think just on a certificate basis, may be it is not right to assume that I am overqualified because certificate is issued based on testing the theoretical knowledge. Here the situation is different.

Practical knowledge and experience is important for job here. Presently I am a fresher, I don’t have experience. So in my opinion I don’t think I am overqualified for this job/position.

6) What is the expectation of your salary?

Ans) Being a fresher, first priority is not my salary. I am ready to take the salary according to your company policy hoping that it will full fill my economical needs/requirements.

7) How do you see yourself in next 5 yrs?

Ans) To be honest, its difficult or hard to say. First of all I am looking forward to enhance my skills, knowledge and learning opportunities. I want to be a part of leading roles.

(Or)I hope I see myself in a decent position in this company with greater knowledge, skills and better maturity levels form now.

8) Do you know about our company?

Ans) Visit the company website before attending the interview.

It is the basic question. Their intension is to know your interest towards the company and its job.

9) What are the qualities of a successful medical representative?

Ans) First he/she should have Patience and should be polite in nature. They should have following

skills/things

-Positive attitude and well mannered.

– Good Communications skills and interpretation skills

– Good listening skills and analytical skills.

– Punctuality and discipline.

– Good knowledge about mechanism of action of drugs and product knowledge.

– Able to handle the unfavourable situations in the filed as well as different kinds of customers.

– Able to assume the mind-set of customers and maintain good professional relationships with the customers.

10) What are your weaknesses?

Ans) You can say anything but it should be the reason for not selecting you to this job. Otherwise you should tell a weakness, it should create a positive opinion on the interviewer’s mind.

For eg: I want to become an over perfectionist, so some times it gives me stress.

(Or)

If I faced a problem, I work hard and hard to solve it irrespective of the time. Nothing comes to my mind expect the problem solving. So it may adversely effect on my health on long term, It is not good for me.

This post is divided into two parts

For continuation of this visit mr interview questions part 2

Share this article with your friends and comment your opinions below

Medical representative interview questions – Part 2

Medical Representative interview questions:

This post is continuation of the MR interview questions part 1. Two types of question asked in mr interview. This post covers basic medical organ systems knowledge required for mr. For getting a better idea for freshers, you should read the both posts before attending an interview.

11) What is the difference between bacteriostatic and bactericidal agent?

Ans) Bacteriostatic agent means it wont allow or prevent the grow of new bacteria, it wont have any effect on already developed bacteria.

Bactericidal agent kills the bacteria.

Related: Clinical trial phases- Overview
medical representative interview

12) What are the organ systems present in our body?

Ans) Circulatory system

Respiratory system

Excretory system

Nervous system

Digestive system

Skeletal system

Muscular system

Reproductive system

13) Explain about circulatory system?

Ans) This is also known as vascular or cardiovascular system. It contains heart, lungs , arteries, veins . This system responsible for providing the oxygen and nutrients to each and every part of the body.

14) Explain about respiratory system?

Ans) It consists of nose, nasal cavity, mouth, Pharynx, larynx, Trachea, Bronchi, bronchioles and lungs. It diffuses oxygen into the blood coming from heart (pulmonary artery) and also removes carbon diaoxide (CO2) from the blood steam.

15) What do you know about excretory system?

Ans) This system eliminates the waste produced in the body. Main organs involved in this system are kidneys, liver, lungs and sweat glands etc.

16) Explain about nervous system?

Ans) This system is responsible for passing the signals (information) between different parts of the body. It consists of brain, spinal cord and complex network of nerves. Nervous system is divided into central and peripheral nervous system.

17) Digestive system:

Ans) This is responsible for digesting the food we take. Gastrointestinal tract contains mouth, oesophagus, stomach, small intestine, large intestine and anus.

18) Skeletal system:

Ans) Main functions of skeletal muscle system is to support, movement and protection of the body. Adult human skeletal system contains 206 bones.

19) Muscular system:

Ans) Muscles are attached to bones, responsible for movement of the body. 3 types of muscle tissues are available i.e skeletal muscle, smooth muscle and cardiac muscle.

20) What is the normal blood pressure and normal fasting sugar level?

Ans) Normal blood pressure is 120/80mmHg.

120 indicates Systolic pressue and 80 diastolic pressure.

Normal fasting sugar level for adult is 70-99 mg/dL.

FYI

Normal heart beats per minute for adults= 60 to 100,

Normal breathing rate per minute for adults= 12 to 20.

Medical representative training courses:

Few training institutes are offering medical representative training courses. Here we mentioned a few institutes. Have a look.

1) Indian Institute of Medical Representative(IIMR) Pvt Ltd.

Institute located in Delhi. It is offering three medical representative courses named a) Certificate in Pharma Management(3 months course) b) Diploma in Pharma management (6 Months course) c) Advance diploma/Post Graduate Programme in Pharma Management(12 months course) . For more details visit IIMR institute website.

2) Correograph Institute:

It is a Kolkata based institute offering 2 months medial representative training course. It also campuses in Asansol(West bangal), Durgapur (West Bengal), Patna (Bihar). For more information you can visit Correograph institute website.

3) Institute of Pharmaceutical &Healthcare Management and research(IPHMR)

It is also offering medical representative training course. Institute is located in Kolkata. For more information visit the IPHMR institute website here.

Please share your opinions below.