Pharma interview questions and answers – For Formulation production and R&D jobs:

Pharma interview notes:

We have already provided department wise pharma interview question and answers. Also provided qualifying exam papers for interview. Here we covered some more interview Q&A. these notes are also useful for interview. We are dedicated to provide some more interview questions as shown below in the near future. We also provide departmental wise interview notes continuously. Following Q&A are belongs to pharmaceutics which are useful for the production and R&D jobs.

What is corrosion?

It is a metal deterioration process. Due to chemical or chemical reactions or environmental interactions with surface metal, metal surface is gradually destructed. It is an unwanted process. Corrosion leads to machinery damage, product contamination and replacement of damaged machinery increase economic burden to the plant. Corrosion should be avoided by taking preventive measures.

What is passivation?

It is a procedure which makes the stainless steel more rust resistant by reducing the chemical reactivity of surface. Usually citric acid or nitric acid is used to do this process. It removes the free iron from the stainless steel surface. A protective oxide layer will be formed with inert in nature. This layer will less likely react with chemicals or air in the environment. If more layer is formed It will more resistant to corrosion less reactivity with chemicals.

What is the difference between dry bulb and wet bulb temperatures?

These are the temperatures useful to find the state of humid air.

The dry bulb temperature and wet bulb temperature is known as “air temperature” and “adiabatic saturation temperature” respectively.

Dry bulb temperature measured using a thermometer, bulb of the thermometer will be exposed freely in the air. While measuring the wet bulb temperature, bulb will be wrapped in a wet muslin cloth.

Pharma interview notes

What are azeotropes?

Azeotropes are also known as constant boiling mixtures. It is a mixture of liquids that act as a pure liquid having a constant boiling point. The boiling point may be higher or lower than individual component in the mixture’s boiling point. Azeotropes contains same composition of components in both liquid and vapour phase.

For eg:

water boiling temperature : 100 0C,

Ethanol boiling point : 78.3 0C

When a mixture of liquid composed 95% water and 5% ethanol by volume. This azeotrophic mixture will constantly boil at 78.2 0C. By using boiling method or simple distillation, we can not separate water and ethanol from this azeotrophic mixture.

If the mixture contains two liquids, is known as binary azeotropes. If it contains three liquids, it is known as ternary azeotropes.

Mention a few methods to enhance the solubility of poorly soluble drugs?

Various methods are used to enhance the drug solubility are as follows

– Particle size reduction

– Drug salt formation

– Solid dispersion

– Preparing Nano suspension

– Using surfactants

What is lyophilisation?

It is also known as freeze drying technique. In involves following steps

– Freezing: In this step, sterilised partially stoppered containers (drug+ excipients+ solvent) placed in the  freeze drying chamber.

-Primary drying(Sublimation): To sublimate water, pressure is reduced and heat increased. Ice crystals directly converted to vapour bypassing the liquid state. 95% water removed in this phase.

-Secondary drying (Desorption): Remaining bounded water removed in this phase. Temperature is increased more than the primary drying temperature. Then the vacuum is broken and filled with inert gas and sealed.   

This technique is used to preserve the biodegradable materials.

pharma interview notes which are not covered in the previous posts.
What is annealing?

Annealing is also known as slow freezing. When some compounds (ex. Amorphous compounds like mannitol) will not complete crystals. In this case, annealing is used. After forming the crystals, temperature is cycled. (Like -50 C to -30 C for few hours then back to -50 C). This process helps to form larger crystals.

What is osmosis?

It is a phenomenon. When dilute solution and concentrated solution separated by a semipermeable membrane. The  solvent passes from dilute solution to concentrated solution. This pressure is known as osmotic pressure.

Any fluid is injected into the body should be isotonic in nature. If hypertonic fluid injected into the body, it crenation of blood cells. If hypotonic fluid injected into the body, solvent passes in to blood cells causes haemolysis.

Mention a few solubility terms?

Very soluble- 1 part of solute soluble in less than 1 part of solvent

Freely soluble  -1 part of solute soluble in 1-10 parts of solvent

Soluble – 1 part of solute soluble in 10-30 parts of solvent

Sparingly soluble – 1 part of solute soluble in 30-100 parts of solvent

Slightly soluble – 1 part of solute soluble in 100 -1000 parts of solvent

Very slightly soluble – 1 part of solute soluble in 1000-10000 parts of solvent

Practically insoluble – 1 part of solute soluble in more than 10000 parts of solvent

Related: Clinical trials overview

If you feel these questions and answers helpful for your interview ,please share .

QC Pharma Interview Questions For Freshers

QC pharma interview questions:

QC pharma jobs offered for b pharmacy freshers in pharmaceutical industry. Usually, first you should qualify an interview exam for attending the interview. It is depend upon the which pharmaceutical company you are trying for.

Here we have given most commonly asked basic questions in the qc pharma interview for freshers. There is no specific pattern/rule for asking the interview questions. Its purely an interviewer choice. But still we try to give qc pharma interview information which they are asking mostly based on some experienced interviewees suggestions.

We are not discussing any HR related questions except qc pharma technical questions.

Related: B pharmacy interview exam questions for freshers

Quality control interview Questions:

Q1. What is room temperature?

Ans) 25 degree centigrade

Q2.  What is the Ultraviolet(UV) and visible spectroscopy range?

Ans) UV spectroscopy range 200-400 nm, Visible spectroscopy range 400 nm to 800nm.

Q3) What is the use of UV Spectroscopy?

Ans) Spectroscopy used for detecting the functional groups, impurities. Qualitative and quantitative analysis can be done.

Q4) What is the difference between qualitative and quantitative analysis?

Ans) Qualitative analysis involves identification of the compound or chemical based on their chemical(absorption, emission )or physical properties(e.g Melting point, boiling point).

Quantitative analysis involves estimation or determination of concentration or amount of the chemical compounds or components.

Q5) Explain the principle of Ultraviolet spectroscopy?

Ans) UV spectroscopy uses light in the UV part of electromagnetic spectrum. UV absorption spectra arises in which molecule or atoms outer electrons absorb energy, undergoes transition from lower energy level to higher energy level. For each molecule, absorbance at wavelength is specific.

Q6) Explain about Beer Lamberts law?

Ans) It states that the intensity of monochromatic light absorbed by a substance dissolved in a fully transmitting solvent is directly proportional to the substance concentration and the path length of the light through the solution.

Q7)  Explain the Infrared spectroscopy principle?

Ans) When a molecule absorbs the Infrared radiation, it vibrates and gives rise to packed Infrared(IR) absorption spectrum. This IR spectrum is specific for every different molecule absorbing the IR radiation, useful for its  identification.

Q8) What is the body temperature?

Ans) 37 oCelsius or 98.6 oF

Q9) Define pH? What is the pH of blood?

Ans) pH -Negative logarithm of hydrogen ion concentration. Blood pH-7.35 to 7.45.

Q10) Expand LCMS, HPLC,UPLC, TLC and GC?

Ans) LCMS- Liquid Chromatography

HPLC- High Performance Liquid Chromatography,

UPLC- Ultra High Performance Liquid Chomatography,

TLC- Thin Layer Chomatography,

GC- Gas Chromatography.

qc pharma interview questions for freshers

Q11) What is the HPLC principle?

Ans) It is a technique used for separating the mixture of components into individual components based on adsorption, partition, ion exchange and size exclusion principles. Stationary phase and mobile phase used in it.  HPLC used for identification, quantification and purification of components form a mixture.

Q12) Explain HPLC instrumentation?

Ans) It involves solvent system, pump, Sample injector, HPLC columns, Detectors and Recorder. Firstly, solvent(mobile phase) is degassed for eliminating the bubbles. It is passed through the pump with a uniform pressure. The liquid sample is injected into the mobile phase flow stream. It passes through the stationary phase identified by the detectors and recorded.

Q13) In reverse phase HPLC, which type of stationary phase is used and give example?

Ans) Non polar stationary phase used

Ex: Silica gel C-18

Q14) What are the detectors used in HPLC?

Ans) UV detector, IR detector, Fluorescence detector, Mass spectroscopy, LC MS etc.

Q15) How to calculate Retention factor in paper chromatography?

Ans) Rf = Distance travelled by solute/ Distance travelled by solvent.

Q16) Define molarity?

Ans) Number of moles of solute per litre solution. Denoted with “M”

Q17) Define Molality?

Ans) Number of moles of solute per kilogram solvent. Denoted with “m”

Q18) Define Normality?

Ans) Number of Number of moles equivalent per litre solution.

Q19) Molecular weight of oxygen?

Ans) 16

Q20)  Difference between humidity and relative humidity?

Ans) Humidity – Measure of amount of water vapour present in the atmosphere.

Relative humidity- Water vapour amount exists in air expressed as a percentage of the amount needed for saturation at the same temperature.

I have prepared a few more important questions and answers for you. You can also visit additional qc interview questions here.

Follow this website for more qc pharma interview questions. If you have any queries comment below.